Iedere zomer hetzelfde liedje. Je gaat op reis maar wat met je huisdier?

Iedereen is aan een vakantie toe maar met een huisdier is reizen niet zo evident. Lees hieronder enkele tips hoe je je reis kan boeken en wat je met je huisdier kan doen.

Op vakantie met je huisdier

Het is misschien niet altijd de meest evidente keuze of de meest ideale oplossing maar je kan ook reizen met je huisdier. Tenslotte horen ze ook bij het gezin en kan de vakantie ook überleuk worden met het gezelschap van je trouwe vriend. Katten en Konijnen blijven over het algemeen heel graag thuis, maar een hond kan een perfect reisgezel zijn, mits je niet naar tropische oorden vertrekt.

Afhankelijk van de locatie die je verkiest om naartoe te reizen kan je beslissen je trouwe viervoeter mee te nemen. Vraag daarbij steeds in het hotel of B&B na, of dat honden echt toegelaten zijn. Sommige hotels zijn zelf dog proof en plaatsen zelf een verassing klaar in de kamer. Steeds meer en meer, wordt er rekening gehouden met de nieuwe metgezellen op reis.

Wanneer je je hond zou meenemen op reis denk je ook best aan volgende zaken:

 1. Een Europees paspoort voor je hond of kat
 2. Geef de nodige vaccinaties en hou rekening met de tijdstip waarbij je deze plaatst
 3. Neem de regels van ieder land in acht. Neem hiervoor contact op met de ambassade en let op dat je aan alles kan voldoen
 4. Let op het welzijn van je hond tijdens de rit. Wanneer je hond vaak last heeft van misselijkheid of wagenziekte kan je dit beter vermijden
 5. Let op de veiligheid tijdens de rit. Laat je hond niet los en probeer die zo goed mogelijk vast te klikken met een speciale hondengordel.
 6. Zorg voor voldoende drinken onderweg. Neem een reis waterfles mee voor je viervoeter
 7. Scherm goed af tegen de zon want ook zij kunnen hier last van hebben
 8. Leef de huisregels van je verblijf na

Zorg voor een oppas voor je huisdier

Wie zijn huisdier niet kan meenemen op reis kan zorgen voor een oppas. Op heden zijn er verschillende instanties die je hierbij kunnen helpen. Daarbij heb je de keuze of dat iemand naar je huis komt en voor je huisdier zorgt of je kan verkiezen om je huisdier te verplaatsen naar de oppas thuis. Wie geen beroep wenst te doen op een instantie met nieuwe personen kan ook heel eenvoudig familie, vrienden of buren vragen. Maak bij iedere oppas (ook als het familie is), goede afspraken. Zo vermijd je zorgen en kan je de oppas informeren over:

 1. Eetgewoontes
 2. Gedrag
 3. Gewoontes
 4. Voorraad voer
 5. Waar de voerbakken staan
 6. Warme dagen en afkoelingsmogelijkheden
 7. Verzorging
 8. Gegevens dierenarts voor nood
 9. Wie te bereiken bij noodgeval
 10. Eventueel beloningen

Een pension voor huisdieren

Wie zijn huisdier niet meeneemt op reis en niet kan laten verzorgen door een oppas, kan nog beroep doen op een pension voor huisdieren. Daarbij kan je je huisdier voor de tijd van je vakantie binnenbrengen. Ieder huisdier krijgt een eigen hok, voer en verzorging. We kunnen het vaak ook vergelijken als een weekje vakantie voor je huisdier. De meeste pensions zijn als een SPA waar je huisdier verblijft. Er wordt goed voor hen gezorgd en ze krijgen daarnaast ook genoeg tijd om te spelen, te wandelen en te knuffelen met de uitbaters.

Een goed pension is vaak erkend door de dienst Dierenwelzijn. Ook op hen website kan je een overzicht terugvinden van alle erkende pensions.

Wie een erkenning heeft kan je volgende zeker garanderen:

 1. Iedere plaats is groot genoeg en veilig genoeg
 2. Alles is stevig
 3. Er is voldoende beschutting
 4. Goede verzorging
 5. Goede hygiëne
 6. Aanwezigheid van brandalarm
 7. Voederopslag is in orde
 8. Er is een contract tussen pension en vaste dierenarts voor controle

Wanneer je nadenkt over een pension, raden wij aan om zeker eerst even een bezoek te brengen. Het is belangrijk dat je je huisdier kan achterlaten met een zeer goed gevoel en je je geen zorgen hoeft te maken. Daarnaast moet je ook de omstandigheden kunnen zien om te weten dat je huisdier in goede handen is.

We raden steeds aan om je huisdier een gekend kledingstuk van de baasjes mee te geven en een gekend speelgoed of favoriet dekentje. Dit maakt het voor hen ook gemakkelijker om zich er thuis te voelen gedurende de vakantieperiode.

Voor ieder verblijf krijg je een contract. Daarop kan je alle gewoontes en vragen opgeven die je nog wenst mee te delen. Het is een soort infofiche voor de personen die omgaan met je huisdier gedurende deze periode. Zo kunnen zij een goede verzorging aanbieden en je huisdier nog meer thuis laten voelen. Vul er zeker de contactgegevens in van jezelf maar ook wie ze kunnen bereiken in uiterste nood.

Ieder huisdier die naar een pension gaat, moet ook gezond zijn en vaccinaties gekregen hebben tegen bijvoorbeeld: De Kennelhoest. Hiervoor kan je voldoende raad vragen bij de dierenarts. Laat ook steeds het vaccinatieboekje achter in het pension. Zo is iedereen op de hoogte.

Nodige vaccinaties voor je huisdier

Zowel honden als katten hebben de nodige vaccinaties nodig om te reizen of naar een pension te kunnen vertrekken.

Voor de hond kan je volgende inentingen aanvragen:

 • Carré,
 • Parvovirose,
 • Hepatitis,
 • Bordetellose,
 • Kennelhoest of gekend als Influenza

Voor de kat zullen volgende inentingen gevraagd worden:

 • Panleukopenie of gekend als Tyfus
 • Rhinotracheitis
 • Leucose